Deprecated: Non-static method ESSFRS::PHP_UUIDFromGuid() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /storage/content/16/129816/xn--vrmevxlare-q5ae.nu/public_html/admin/sd_admin_server.php on line 3060 Värmeväxlare - vad ?

           VÄRMEVÄXLARE

           Så fungerar det

Värmeväxlare Värmeväxlare - vad ? värmeväxlare  När ? Information Offertförfrågan

BLI UPPRINGD:

Namn*
Telefon*
 
 

Vad är en värmeväxlare?

En värmeväxlare är en smart grej som hjälper till att överföra värme från en vätska eller gas till en annan. I vissa typer av värmeväxlare blandas de båda olika vätskorna, men i andra typer av värmeväxlare finns det en solid vägg som separerar vätskorna och hindrar dem från att blandas. Det finns också värmeväxlare där så kallade fenor används i samband med väggen för att öka ytan och samtidigt minska motståndet. För att få så effektiva värmeväxlare som möjligt brukar man maximera väggytan mellan vätskorna samtidigt som man minimerar vätskeflödets motstånd. Exakt vilken typ av värmeväxlare man ska välja beror helt och hållet på vad man ska ha värmeväxlaren till. De har olika verkningsgrad och olika effektivitet.

Värmeväxlare

Var finns värmeväxlare?

Värmeväxlare finns nästan överallt. I luftkonditioneringsapparater, radiatorer i hus, kylskåp, motorvärmare och bilkylare exempelvis. Man använder också värmeväxlare ibland annat i kemisk behandling, i livsmedelsindustrin, i fjärrvärmeanläggningar, i kraftverk och i elproduktion.

Olika varianter av värmeväxlare

Man kan säga att det finns fyra olika huvudtyper av värmeväxlare som man ofta ser. Det är motflödesvärmeväxlare, medflödesvärmeväxlare, korsflödesvärmeväxlare och växelflödesvärmeväxlare. I den förstnämnda varianten, motflödesvärmeväxlaren, transporterar värmeväxlaren in vätskorna från motsatta sidor. Det är den mest effektiva varianten av värmeväxlare eftersom det överför den största mängden värme. I medflödesvärmeväxlaren kommer vätskorna in från samma håll och går parallellt med varandra allt eftersom de flödar över till den andra sidan. I de andra typerna av värmeväxlare flyttas vätskorna i ett vinkelrätt sätt respektive genom mekanisk rörelse.

Det finns också fyra olika varianter av värmeväxlare om man utgår från själva utformningen. Dels skal och rör, dels plåt, dels regenerativ och dels med mellanliggande vätska. Även där ska man utgå från vad värmeväxlaren ska användas till när man funderar på vilken av varianterna man ska välja. De har lite olika funktion och olika effektivitet, vilket gör att de passar att användas i olika typer av apparater och anläggningar.

©Värmeväxlare.nu | Datavägen 14 a |  info@polarpumpen.se | Hemsida med Sitoo